Peritkö tai oletko pian perimässä metsää ja mietit nyt, mitä vaihtoehtoja sinulla on?
Et ole yksin – Suomessa yleisin tapa päätyä omistamaan metsää on periä sitä sukulaiselta. Myös sukupolvenvaihdokset ovat yleisiä ja yli 10 000 suomalaista perhettä onkin sukupolvenvaihdoksen edessä vuosittain.
Tässä artikkelissa pyrimme vastaamaan tiiviisti mutta kattavasti siihen, mitä metsän perimisen jälkeen tapahtuu ja mitä vaihtoehtoja perillisillä on metsän jatkoon liittyen. Lisäksi kerromme sukupolvenvaihdoksesta, joka voidaan toteuttaa jo ennen metsän perimistä.

Metsän siirtyminen kuolinpesälle
Perintönä saatu metsä peritään, joka tarkoittaa usein sitä, että perilliset omistavat metsää yhdessä perikunnan kanssa. Tällöin perijä ei yksin omista metsää, vaan perikuntaan voi kuulua useita henkilöitä.
Metsän periminen on monivaiheinen prosessi, jossa kannattaa aina olla yhteydessä asiantuntijaan. Yksinkertaisuudessaan prosessiin voi kuulua muun muassa seuraavia vaiheita.
Perunkirjoitus ja omaisuuden arvon arviointi:
Perunkirjoituksessa listataan pesän omaisuus ja arvioidaan sen käypä arvo. Tämä vaatii asiakirjoja, kuten kiinteistörekisteriotteita ja lainhuutotodistuksia. Metsäomaisuuden arvo määritellään tila-arvion perusteella ja on tärkeää ottaa huomioon myös mahdolliset muut omistukset.
Verotus ja hallintaoikeus:
Perintö ja perintöverotus koskevat perillisiä, mutta leskellä on oikeus hallita puolison jäämistöä. Leski voi myös luopua hallintaoikeudestaan. Perintövero riippuu saadun omaisuuden arvosta ja maksetaan erissä.
Kuolinpesän järjestelyt ja toimet:
Kuolinpesän osakkaat voivat päättää yhdessä metsänomistuksen jatkamisesta tai omistusjärjestelyistä. On tärkeää järjestää pesän asiat ja hoitaa verotus ja mahdolliset lainhuudot sekä hakea tarvittavat valtakirjat ja todistukset.
Tarkempia tietoja saat osoitteesta https://www.metsakeskus.fi/fi/metsan-kaytto-ja-omistus/metsatilan-omistajanvaihdos/metsatilan-omistajanvaihdos-perintona

Mitä vaihtoehtoja perityn metsän kanssa on?
Perityn metsän suhteen voi karkeasti ajatella, että vaihtoehtoja on kaksi; metsästä voidaan joko luopua tai sen voi pitää. Kuten aiemmin todettiin, peritty metsä harvoin on yhden henkilön omistuksessa, sillä usein metsän perii perikunta. Perikuntien kautta metsän omistamisessa saattaa syntyä haasteita, sillä kuolinpesän päätösten täytyy olla yksimielisiä. Karkean kahtiajaon (pitääkö metsä vai luopuako siitä) sisällä on kuitenkin useita eri vaihtoehtoja, joiden välillä perikunta voi valita.
Asioita, jotka on syytä ottaa huomioon metsän omistusjärjestelyä mietittäessä:
- Metsätalouden kannattavuus järjestelyn jälkeen
- Osakkaiden päätöksentekomahdollisuudet ja hallinnon järjestelyt
- Muun kuin metsäomaisuuden huomioiminen järjestelyissä
- Järjestelyn mahdolliset veroseuraamukset
- Jos puolisoilla ei ollut avioehtoa, osituksen tekeminen lesken ja kuolinpesän tai molempien puolisoiden kuolinpesien välillä ennen kuolinpesän jakamista tai metsien myymistä on tärkeää.
- Osituksella voi olla merkittävä rooli myös järjestelyn verosuunnittelun kannalta.
Perinnöstä luopuminen:
Yksi vaihtoehto metsää perittäessä on luopua perinnöstä. Perilliset voivat luopua perinnöstä muun muassa välttääkseen perintöverot. Voi myös olla, ettei kenelläkään perillisellä ole halukkuutta pitää metsää, jolloin luopuminen on luontevin vaihtoehto. Luopuminen on tehtävä kirjallisesti ja kokonaan, eikä luopuja saa käyttää omaisuutta ennen luopumistaan. Huomioitavaa perinnöstä luopumisessa on, että perinnöstä tulee luopua kokonaisuudessaan, eli osittainen perinnöstä luopuminen ei ole mahdollista. Perinnöstä luopumisessa tulee harkita koko perintö, ei vain metsän osuus.
Mikäli metsät myydään, on kaikkien osakkaiden hyväksyttävä myynti. Myyntitulo on kuolinpesän tuloa ja siitä maksetaan mahdollisesti tuloverolain mukainen vero.
Metsä halutaan pitää:
Toinen vaihtoehto johon perikunta saattaa päätyä on metsän pitäminen, joka voidaan toteuttaa seuraavilla tavoilla:
- Kuolinpesään kuuluvien metsäkiinteistöjen murto-osainen jako
- Kuolinpesän jakaminen osakkaille yksinomistukseen
- Liittäminen yhteismetsään
- Oman yhteismetsän perustaminen
Tarkempaa tietoa metsien pitämisestä yhdessä perikunnan kanssa löydät osoitteesta:

Toimi jo ennen perimistä
Hyvä tapa varmistaa oman metsän siirtyminen halukkaille metsänomistajille on alkaa miettiä, mitä metsälle tapahtuu oman kuoleman jälkeen, tai vaihtoehtoisesti jos tietää olevansa perimässä metsää, on keskustelua hyvä käydä ennen kuin on liian myöhäistä keskustella asiasta luopujan kanssa. Sukupolvenvaihdoksesta puhutaan, kun metsän omistaja haluaa siirtää omistamaansa metsää seuraavalle sukupolvelle, kuten omalle lapselleen, muuten kuin testamentin välityksellä. Metsän omistajuus siirtyy siis kokonaan toiselle yksityishenkilölle.
Sukupolvenvaihdoksessa kyse on usein muustakin kuin taloudellisen pääoman siirtämisestä seuraavalle sukupolvelle. Kyse on perhesuhteista, arvoista ja tunteista, joita metsän omistamiseen liittyy.
Sukupolvenvaihdos kannattaa toteuttaa silloin, kun metsästä luopuva osapuoli on vielä täysin tietoinen päätöksistään ja kykenevä keskustelemaan metsän omistajuuden vaihdoksesta itse. Avainasemassa on siis sukupolvenvaihdoksesta puhuminen jo aikaisessa vaiheessa, mutta mielellään viimeistään eläköitymisen kynnyksellä.
Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa joko myymällä metsä tai lahjoittamalla se omalle perilliselle.
Sukupolvenvaihdos kaupalla
Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa myymällä metsää tuleville perillisille. Myyminen on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun luopujalla ei ole metsävähennystä ja metsästä voidaan odottaa tasaista tuottoa.
Tilakauppa tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää metsävähennystä, ja jos tilan hinta jää alle neljänneksen käyvästä arvosta, ostaja voi välttää lahjaveroseuraamukset. Maksuehdot voidaan sopia niin, että kauppaa voidaan rahoittaa tasaisilla hakkuutuloilla, mikä helpottaa suurempien kertahakkuiden ja uudistamiskulujen välttämistä.
Kiinteistön kauppakirjan on oltava määrämuotoinen ja todistettu kaupanvahvistajan toimesta. Ostajan on maksettava metsän kauppahinnasta 4 % varainsiirtoveroa. Myyjälle voi aiheutua luovutusvoiton veroa, mutta sukupolvenvaihdoskaupassa tämä voi olla tietyin edellytyksin verovapaa.
Sukupolvenvaihdoskaupan yhteydessä ei tarvitse maksaa lahjaveroa jos
- myyjä on käyttänyt omaisuutta maa- tai metsätalouden harjoittamiseen ja
- omistus on kestänyt yli kymmenen vuotta ja
- tila on myyty omalle lapselle, muulle rintaperilliselle, sisarelle, veljelle, sisar- tai velipuolelle, joka jatkaa metsätalouden harjoittamista.
Mikäli ostaja luovuttaa samaa omaisuutta eteenpäin alle viiden vuoden kuluttua omaisuuden saamisesta, verovapaus menetetään.

Sukupolvenvaihdos lahjoittaen
Jos metsästä luopuva taho päättää lahjoittaa metsäkiinteistön, lahjan saaja maksaa lahjaveroa, mutta luopujalle ei tule veroseuraamuksia. Uusi omistaja voi hyödyntää metsälahjavähennystä ja tietyin ehdoin vähentää osan lahjaverosta puukauppatuloistaan. Lue lisää vero.fi-sivuilta tästä linkistä.
Hallintaoikeuden pidättäminen antaa luopujalle mahdollisuuden tehdä hakkuita ja saada tuottoa, mikä samalla alentaa lahjaveron määrää. Hallintaoikeudella tarkoitetaan esimerkiksi tilannetta, jossa omistajuus jo vaihtuu, mutta luopuja on vielä oikeutettu metsästä saataviin tuloihin. Tämä voidaan ja se kannattaakin toteuttaa määräaikaisesti. Lahjaluonteisessa kaupassa ostajan on maksettava lahjaveroa, jos kauppahinta on enintään 75 % metsän käyvästä arvosta.
Hyvin suunniteltu sukupolvenvaihdos kannattaa
Metsän periminen voi olla hämmentävä ja yllättäväkin tilanne. Metsän perimisessä on monia asioita, joita tulee ottaa huomioon, mutta onneksi myös vaihtoehtoisia toimintamalleja on monia.
Jos tiedät itse olevasi tilanteessa, jossa sinulta jää metsää perinnöksi, voit toimia hyvissä ajoin ja suunnitella esimerkiksi mahdollisen sukupolvenvaihdoksen, joka sujuvoittaa metsän siirtymistä perillisille ja tekee tilanteesta helpomman niin sinulle kuin hänelle/heille. Jos taas olet perinyt tai perimässä metsää ja etsit nyt vastauksia, toivomme tämän artikkelin auttaneen hieman hahmottamaan, mistä on kyse. Suosittelemme silti aina kääntymään asiantuntijan puoleen tilanteissa, joissa kaipaat apua metsäsijoituksiin liittyen.
Lue seuraavaksi
Vaikka useimmat metsänomistajat saavat metsänsä perintönä, on myös muita tapoja aloittaa metsäsijoittaminen. Tutustu metsäsijoittamisen aloittamisesta kertovaan artikkeliin alla olevasta linkistä.
