Metsäsuunnitelmasta kuullaan puhuttavan usein metsän omistamisen yhteydessä.
Samalla tavalla kuin minkä tahansa omistuksen kanssa, myös metsän omistuksessa on tärkeä tietää oman omaisuutensa nykytila kokonaisuudessaan ja pitää huolta siitä, että tietää minne omistuksen kanssa on pyrkimässä ja miten.
Tämän artikkelin luettuasi ymmärrät paremmin mikä metsäsuunnitelma on ja miten se hyödyttää metsänomistajaa.

Metsäsuunnitelma sisältää metsäsi tärkeimmät tiedot
Metsäsuunnitelma on dokumentti, joka sisältää oleelliset tiedot metsän nykytilasta ja tulevista toimenpiteistä. Sen tarkoituksena on koota metsänomistajalle yhteen paikkaan tiedot, jotka auttavat omistajaa tekemään päätöksiä metsänsä tulevaisuuteen liittyen.
Metsäsuunnitelmassa metsätilasi on jaettu kuvioihin, joissa on samanlaista, samankokoista ja saman ikäistä puustoa. Kuviot voivat olla keskenään eri kokoisia ja muodoltaan vaihtelevia. Kuvioiden tiedoissa kerrotaan millaista puuta siinä kohdassa metsää kasvaa, minkä ikäistä puusto on ja millainen on kuvion metsätyyppi. Lisäksi metsäsuunnitelmaan on merkitty tiedot metsässä sijaitsevista arvokkaista luontokohteista, kuten lähteistä tai muista suojeltavista alueista.
Kuvioittaiset tiedot metsästä auttavat omistajaa suunnittelemaan metsän hoitotöihin liittyviä asioita, esimerkiksi hoitotöiden ja hakkuiden ajankohtia, sekä ottamaan huomioon poikkeukset, kuten alueet, joilla voi suorittaa hoitotöitä esimerkiksi vain tiettynä vuodenaikana (esim. saarella sijaitseva metsä, johon metsäkoneilla on pääsy vain jään ollessa paksua). Metsäsuunnitelmasta löytyy usein myös puutavaralajien osuudet kuviokohtaisesti.
Kuten kaikissa muissakin omistuksissa, myös metsän omistuksessa on tärkeää pohtia, mitä omistuksellaan tavoittelee. Tähän kohdistuu usein arvokysymyksiä luontoon ja sen suojeluun, rahaan ja jopa vapaa-ajan harrastuksiin liittyen. Näillä kaikilla on vaikutusta siihen, miten suunnittelee metsänsä hoitoa laajemmassa mittakaavassa ja esimerkiksi valitseeko omaan metsäänsä jatkuvan kasvun vai perinteisen metsänhoidon periaatteita.

Miksi metsäsuunnitelman laatiminen kannattaa?
Metsäsuunnitelma on oman metsän tärkeimmät tiedot sisältävä tietopankki, joka helpottaa metsänomistuksen hallintaa. Suunnitelman tarkoituksena on auttaa metsän omistajaa tekemään harkitumpia ja valistuneempia päätöksiä metsänhoidollisesti ja kauppojen suunnitteluun liittyen. Metsäsuunnitelman laatiminen ei sitouta omistajaa mihinkään, vaan toimii hyvänä ohjenuorana, jonka perusteella omistaja voi itse päättää, mitä osia suunnitelmasta hyödyntää ja mitä ei.
Metsäsuunnitelma on loistava tapa myös puukauppojen ja metsänhoidon suunnitteluun. Metsässä eri kuviot vaativat usein yksilöityjä toimenpiteitä ja esimerkiksi hakkuiden tai taimikoiden istuttamisen suunnittelu on helpompaa, kun metsäsuunnitelmaan on valmiiksi kirjattu milloin milläkin kuviolla kyseisiä toimenpiteitä voidaan tehdä.
Taloudenhallinnan suunnittelu on yksi hyöty, jonka metsäsuunnitelmasta saa. Kun puiden hakkuuaikataulut ovat suunniteltuna kuvioittain, voi metsänomistaja laatia puunmyyntisuunnitelman niille alueille, joille hakkuita suunnitellaan. Puunmyyntisuunnitelman avulla voi lähestyä mahdollisia ostajia ja saada tarjouksia omista puista. Hakkuiden ja myyntien ajankohdat liittyvät samalla verotuksen suunnitteluun, kun metsänomistaja osaa arvioida metsästä tulevien tulojen määrää.
Vaikka metsäsuunnitelma ei ole sitova tai edes pakollinen dokumentti, auttaa se metsänomistajaa optimoimaan metsänhoitotoimenpiteet ja taloudellisen tuoton metsäomaisuudelle.

Kuka laatii metsäsuunnitelman?
Metsäsuunnitelman oikeaoppinen laatiminen vaatii lähes poikkeuksetta alan ammattilaista avuksi. Vaikka kertainvestointina suunnitelmasta maksaminen voi turhauttaa ja saada kyseenalaistamaan dokumentin laatimisen tärkeyttä, on hyvä muistaa, että suunnitelmallisuus tukee usein metsänomistuksesta saatavaa tuottoa. Oikea-aikaisella metsänhoidolla voidaan positiivisesti vaikuttaa metsän arvoon ja tällaiset toimenpiteet on helpompi toteuttaa, kun suunnitelma etenemiselle on selkeä.
Tärkeä huomioitava asia on myös se, että metsäsuunnitelman tekokulu on metsänomistajalle metsäverotuksessa vähennyskelpoinen kulu. Vaikka metsä ei antaisi metsäsuunnitelman tekovuonna tuloja, voit silti vähentää suunnitelmasta (ja muiden metsäasioiden hoitamisesta) aiheutuneet kulut metsäverotuksessa. Metsätalouden tulot verotetaan pääomatulona, joten metsätalouden tappiot pienentävät verotettavaa pääomatuloa. Näin ollen metsäsuunnitelman laatiminen ei lopulta olekaan niin kallis kulu.
Metsän omistajalle on tärkeää tuntea oma metsänsä, joten metsäsuunnitelmaa laadittaessa on mahdollisuuksien mukaan hyvä lähteä metsäasiantuntijan mukaan omaan metsään. Tällä tavoin moni asia konkretisoituu, kuten kuvioiden sijainnit luonnossa tai mahdolliset arvokkaat luontokohteet. Oman metsänsä tuntemisesta saa myös varmuutta keskustella metsäasiantuntijoiden kanssa metsään liittyvistä asioista, kuten metsän hoitamisesta ja puukaupoista.

Metsäsuunnitelman päivittäminen
Metsäsuunnitelmaan on hyvä tehdä päivityksiä ajantasaisesti metsässä tehtävistä töistä. Jos suunnitelman päivittäminen unohtuu, on suunnitelma hyvä uusia vähintään kymmenen vuoden välein. Metsäsuunnitelman uusiminen on ajankohtaista myös, jos tai kun metsän omistajuus vaihtuu. Tällä tavoin uusi metsänomistaja saa tarkasteltua omia tavoitteitaan metsäänsä liittyen, ja pääsee tutustumaan paremmin omaan metsätilaansa.
Lue seuraavaksi
Tiedätkö mitä eroa on jatkuvalla kasvatuksella ja perinteisellä metsänhoidolla? Tutustu artikkeliimme, jossa avaamme näitä kahta metsänhoidon periaatetta.
