Skip to main content

Miten puun hinta määräytyy?

Kuten minkä tahansa markkinatuotteen, myös puun hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Tukkipuu, jota käytetään erityisesti sahateollisuudessa ja rakentamisessa, seuraa globaaleja rakentamisen suhdanteita. Kuitupuu taas päätyy pääosin selluteollisuuden käyttöön, vaikka kansainvälisesti sitä poltetaan myös energiaksi. Vaikka kysyntä vaihtelee, tarjonta on Suomessa tasaisempaa – metsien määrä pysyy samana ja hakkuiden määrä ei heilu suuresti vuodesta toiseen.

Mikael painottaa sanaparin “globaalit suhdanteet” merkitystä. Noin 70–80 % Suomen metsäteollisuuden tuotteista menee vientiin, joten kotimaan taloussuhdanteilla on vain vähäinen vaikutus puun hintaan. Esimerkiksi vaikka Suomessa rakennetaan tällä hetkellä vähän, tukkipuun hinta ei ole laskenut, sillä maailmalla rakennusmarkkinat ovat vahvat.

Tämä puukaupan globaali efekti onkin yksi metsäsijoittamisen isoimmista eduista. Toisin kuin vaikkapa asuntosijoittamisessa, jossa paikalliset markkinamuutokset vaikuttavat suoraan kohteen arvoon, metsä on vakaampi sijoitus. Puun hinta ei ole yhtä riippuvainen Suomen sisäisistä suhdanteista.

Miksi puun hinta on nyt ennätyskorkealla?

Puun hinta on nyt ennätyskorkealla ja tästä myös uutisoidaan paljon. Taustalla on useita tekijöitä, jotka ovat erityisesti vuoden 2023 ja 2024 aikana olleet ajankohtaisia. Kolme keskeisintä syytä puun nykyiseen hintatasoon ovat Mikaelin mukaan:

    1. Venäjän tuontipuun loppuminen: Aikaisemmin Suomeen tuotiin suuria määriä puuta Venäjältä. Tämä tarjosi merkittävää tukea teollisuudelle, mutta tuonnin päättyminen on luonut entistä suuremman kysynnän kotimaiselle puulle.
    2. Investoinnit selluteollisuuteen: Uudet investoinnit, kuten Kemin uusi sellutehdas, ovat lisänneet puun käyttöä merkittävästi. Tämä on nostanut paikallista kysyntää.
    3. Metsätuhot: Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa koetut hyönteistuhojen aiheuttamat metsätuhot ovat johtaneet hintojen nousuun tarjonnan heiketessä.

Mikael korostaa tilanteen poikkeuksellisuutta – puun hinta on ennätyskorkealla matalasta suhdanteesta huolimatta. Edellä mainitut syyt ovat johtaneet puun hinnan kovaan nousuun heikoista taloussuhdanteista huolimatta. Hän myös muistuttaa, että metsän omistaminen on aina ollut hyvä inflaatiosuoja, mutta viime vuosina sen merkitys on kasvanut entisestään.

Kantohinnat puulajeittain vuosina 2012–2023

Jatkuuko puun hintakehitys samanlaisena myös jatkossa?

Nykyistä puun hintakehitystä tukevat fundamentit, kuten globaalisti kasvava kysyntä uusiutuville raaka-aineille ja metsätuhot, eivät ole katoamassa. Mikael uskoo, että seuraavan 5–10 vuoden aikana puun hinta tulee pysymään vähintäänkin nykyisellä tasolla.

Puurakentaminen ja puupohjaiset pakkaukset ovat tulevaisuudessa vahvassa kasvussa erityisesti niiden ympäristöystävällisyyden vuoksi. Puurakenteilla on huomattavasti pienempi hiilijalanjälki verrattuna esimerkiksi betoniin, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon erityisesti ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta. Lisäksi puupohjaiset pakkaukset ovat nousseet suosioon muovin korvaajina. Tämä johtuu sekä kuluttajien ympäristötietoisuuden kasvusta että tiukentuvista säädöksistä.

Ympäristöarvojen nousu ja globaali pyrkimys kohti vihreää siirtymää tekevät puusta ja sen johdannaisista keskeisiä materiaaleja tulevaisuudessa.

Kyseessä on vuosikymmenten mittainen trendi, missä lopputuotteiden kysyntä on kasvava, kuitenkin tarjonnan pysyessä rajoitettuna. On vaikea nähdä tekijöitä, jotka laskisivat puun hintaa tulevaisuudessa.” Toteaa Mikael.

Puun hintakehitys Euroopassa

Ruotsissa puun hintakehitys on ollut hyvin samankaltaista kuin Suomessa, mikä johtuu maiden samankaltaisesta teollisuusrakenteesta. Baltian maissa ja Saksassa, joissa puuteollisuus on enemmän sahavetoista, hintakehitys on ollut erilainen. Rakentamisen huippukaudella vuonna 2022 tukkipuun hinta nousi näissä maissa nopeasti, mutta on sen jälkeen tullut selvästi alaspäin.

Suomeen verrattuna muualla Euroopassa hinnat ovat tällä hetkellä alempia”, Mikael toteaa. Hän kuitenkin korostaa, ettei hintaero ole riittävän suuri, jotta puuta olisi kannattavaa tuoda Suomeen muista maista kuljetuskustannusten vuoksi.

Yhteenveto

Puun hinta on tällä hetkellä korkealla, eikä pitkällä aikavälillä ole merkkejä merkittävästä laskusta. Puun kysyntää ohjaavat enemmän globaalit markkinasuhdanteet kuin paikalliset heilahtelut, mikä on metsäsijoittajalle eduksi. Lisäksi pitkän aikavälin näkymät ovat suotuisat: vihreä siirtymä ja kuluttajien kasvava ympäristötietoisuus lisäävät puupohjaisten materiaalien kysyntää. Kaikki nämä tekijät tukevat metsänomistajia ja tekevät metsästä jatkossakin houkuttelevan ja vakaan sijoituskohteen.

Lue seuraavaksi

Tiedätkö, miten hiilikauppa toimii ja miten metsänomistaja voi saada tätä kautta lisätuloja? Tutustu seuraavaksi artikkeliimme, jossa pureudumme tähän aiheeseen ja sen tulevaisuuden näkymiin.

Lue artikkeli
Hiilensidontakauppa tuo metsänomistajalle lisätuloja