Skip to main content

Kääntöpuolena metsään sijoittaminen ei sovi nopeaa tuottoa hakevalle sijoittajalle, vaan metsän tuotto on pitkäaikaista ja riippuen ostetusta metsästä, sijoituksen realisoitumiseen voi kulua useita kymmeniäkin vuosia.

Metsä on sijoituskohteena myös siksi poikkeuksellinen, että sijoittaja voi vaikuttaa sen tuotto-odotuksen toteutumiseen ja sijoituksen kannattavuuteen itse. Muun muassa oikea-aikaisilla hoitotoimenpiteillä ja sijoittajan omalla metsänhoidon osaamisella voi olla suuri vaikutus metsän tuotto-odotukseen.

Tässä artikkelissa pyrimme antamaan käsityksen siitä, mitä tarkoittaa metsäsijoittamisen tuotto, mitkä tekijät vaikuttavat metsän tuotto-odotukseen ja millaisia tuloja metsästä voi saada.

Kaikki alkaa suunnittelusta

Kuten kaikki sijoittaminen, myös metsäsijoittaminen aloitetaan pohtimalla omia tavoitteita sijoittamisen suhteen. Sijoitussuunnitelman laatiminen on osa sijoittamista ja tuottotavoitteiden asettaminen osa sijoitussuunnitelmaa. Jotta sijoittaja voi tietää, onko sijoitus ollut kannattava, on hänen etukäteen mietittävä, kuinka suurta tuottoa hän sijoitukselle tavoittelee.

Toisin kuin muut sijoituskohteet, metsäsijoittamisessa sijoittajalla on suuri mahdollisuus vaikuttaa omilla valinnoillaan metsästä saatavaan tuottoon. Monet tuottoon ja kannattavuuteen liittyvät valinnat liittyvät metsänhoitoon, mutta on olemassa myös muita tapoja saada metsästä tuottoa.

Mikä kaikki vaikuttaa metsän tuottoon?

Metsän tuottoon vaikuttaa ensisijaisesti metsän sijainti, metsän koko ja puuston tila. Markkinatilanteen muutokset, kuten puun hinta ja kysyntä vaikuttavat lisäksi metsätalouden kannattavuuteen.

Metsäsijoitus on sijoituskohteena mielenkiintoinen, sillä sijoittaja voi myös itse vaikuttaa sen tuottoon. Metsänhoidolla on suuri vaikutus metsäsijoituksen kannattavuuteen.

Usea tekijä vaikuttaa metsäsijoituksen tuottoon

Metsäsijoittajan kokonaistuotto koostuu kahdesta päätekijästä ja niihin liittyvistä osista. Nämä kaksi päätekijää ovat:

  • Nettokassavirta
  • Metsäomaisuuden arvonmuutos.

Metsäsijoittajan saama kassavirta tulee pääasiassa puun myynnistä saatavasta tulosta. Metsäsijoituksen kassavirran säännöllisyyteen vaikuttaa muun muassa metsän ikäluokkarakenne ja metsätilan koko. Pienet ja puuston ikäluokkajakaumalta epätasaiset metsätilat eivät välttämättä tuota vuosittain hakkuutuloja, vaan hakkuiden väleissä saattaa olla kymmeniäkin vuosia. Isommat metsäpalstat taas voivat antaa tasaista kassavirtaa jopa vuosittain.

Metsäomaisuuden arvonmuutos taas liittyy sekä puuston nettoarvokasvuun että metsäkiinteistömarkkinoiden hintatasojen muutoksiin. Puuston arvokasvulla tarkoitetaan konkreettisesti puustopääoman fyysistä kasvua, eli puun kasvamista esimerkiksi kuitupuurungosta tukkirungon mittoihin, jolloin puun myynnistä saatu hinta kasvaa.

Oikea-aikainen ja hyvin arvioitu hankinta

Oikea-aikainen sijoituksen hankinta ja sen onnistunut arvonmääritys ostotilanteessa vaikuttavat oleellisesti tuotto-odotukseen. Metsäpalstan ostaminen ylihintaan vaikuttaa suoraan tuotto-odotukseen, sillä tuottoa lähdetään tavoittelemaan niin sanotusti takamatkalta.

Metsätilan ostoa ennen metsätilan arvonmääritykseen kannattaa käyttää ammattilaista, joka tietää mikä kaikki vaikuttaa metsäkiinteistön arvoon.

Markkinakehityksen seuraaminen

Toisin kuin muut sijoituskohteet, metsät eivät useinkaan menetä arvoaan yllättäen. Metsä kasvaa ja tuottaa pääsääntöisesti positiivista kassavirtaa, vaikka taloustilanne olisi muuten epävarma. Kuitenkin minkä tahansa muun sijoituskohteen tavoin myös metsästä saadun puun markkina-arvo vaihtelee.

Metsäsijoittajan kannattaa seurata puun hinnan kehitystä ja puumarkkinoiden muutoksia. Metsästä saatu tuotto voi nousta, mikäli sijoittaja osaa myydä puuta oikeaan aikaan.

Metsänhoidon vaikutus metsän tuottoon

Yksi hyvin konkreettinen keino vaikuttaa oman metsätilansa tuottoon on ajallaan tehdyt metsänhoitotoimet. Muun muassa siementen kylväminen, taimien istuttaminen, heinäntorjunta ja taimikon harvennus voidaan tehdä itse, jos metsänomistajan osaaminen siihen riittää.

Myös oikeaan aikaan tehdyt harvennus- ja uudistamistoimenpiteet vaikuttavat puuston laatuun ja sitä kautta metsästä saatavan puun hintaan. Kannattavinta uudistamishakkuu on yleensä silloin kun suurin osa puustosta on kasvanut tukkipuun mittoihin.

Mitä enemmän metsänhoitotoimia metsänomistaja osaa tehdä itse, sitä enemmän hän säästää palkkakustannuksissa ja näin ollen parantaa kannattavuutta.

Millaisia tuloja metsä tarjoaa omistajalleen?

Metsään sijiottaminen on paljon muutakin kuin taloudellinen sijoitus. Joillekin metsäsijoittajille oman metsän omistaminen on arvokysymys ja pitkäaikainen haave, jonka toteutuminen tuo mukanaan konkreettisia hyötyjä, kuten omissa metsissä retkeilyn tuoman ilon.

Metsäsijoittamisen tuloista puhuttaessa keskitytään usein metsän hakkuusta ja puutavaran myymisestä saatuihin tuloihin, mutta metsä voi tuoda kassavirtaa myös muilla tavoin.

Muita mahdollisia tulonlähteistä perinteisen puukaupan lisäksi ovat esimerkiksi:

  • metsän vuokraaminen metsästysseuralle
  • marjat, sienet, polttopuiden myynti, rakennuspuun myynti
  • mahlan tai tuohen myynti

Vaikka nämä lisätulot ovat hakkuista tulleita tuloja pienempiä, ovat ne kuitenkin varteenotettavia vaihtoehtoja kassavirraksi.

Yksi vaihtoehto saada tuloja metsästä on myös metsäpalstan tai sen osuuden vuokraaminen tuuli- tai aurinkovoimalan rakentamiseksi. Kiinnostus uusiutuviin energialähteisiin kasvaa vuosi vuodelta ja siksi kiinnostus vuokrata metsää juuri tällaiseen tarkoitukseen on myös lisääntynyt. 

Mikäli omaa metsää haluaa vuokrata tuuli- tai aurinkovoimalan käyttöön, on hyvä ottaa huomioon, että voimalat vievät laajan alan metsästä, jota muuten voisi käyttää toisiin tarkoituksiin. Metsänomistaja saattaa saada vuodessa kymmeniätuhansia euroja vuokratuloa voimalasta. Verotuksellisesti on kuitenkin huomioitava, että metsän vuokratulot katsotaan verotuksessa maatalouden tuloksi. 

Lisää tietoa metsän vuokraamisesta tuulivoimalan käyttöön saat muun muassa täältä.

Kokonaisuus ratkaisee kannattavuuden

Metsäsijoittamisen tuotto riippuu monesta tekijästä. Metsäsijoitus on matalan riskin sijoitus ja antaa hyvin todennäköisesti positiivista kassavirtaa. Toisin kuin monissa muissa sijoituskohteissa, on sijoittajalla metsän kanssa mahdollisuus vaikuttaa oman sijoituksensa tuotto-odotukseen ja kannattavuuteen.

Metsänomistaja voi tehdä suuren osan metsänhoidollisesta työstä itse, mutta tarvittaessa siihen löytyy ammattilaisia avuksi. Vaikka metsänhoidon ulkoistaminen lisää kustannuksia, on se kannattavin ratkaisu, mikäli metsänomistajalla ei ole riittävää tietotaitoa metsänhoidon itsenäiseen toteutukseen.

Lue seuraavaksi

Mietityttääkö metsäsijoittamisen verotus? Tutustu artikkeliimme metsäsijoittamisen veroasioista.

Lue artikkeli
Luonnontuhot lisäävät metsäsijoittamisen riskiä, mutta niihin voi varautua muun muassa oikeanlaisella metsänhoidolla ja vakuutuksilla.