Metsäsijoittamista pidetään yleisesti matalan riskin sijoittamisena ja hyvänä tapana hajauttaa osakesalkkua. Metsäsijoituksen tuotto ei seuraa tavallista talouskehitystä, vaan puun ja metsämaan arvo on kasvanut melko tasaisesti inflaation kanssa. Verrattuna osakesijoittamiseen, metsän ostaminen on siis matalariskistä sijoitusta arvostavalle sijoittajalle.
Oikea-aikaisella metsänhoidolla ja onnistuneilla kaupoilla metsän tuotto-odotus on realistisesti 5-6% vuodessa kulujen jälkeen.
Metsäsijoittamiseen, kuten mihin tahansa sijoittamiseen liittyy kuitenkin riskejä. Kokoamme tässä artikkelissa yleisimpiä metsäsijoittamiseen liittyviä riskejä ja keinoja, joilla niihin voi varautua.

Millaisia riskejä piilee metsään sijoittamisessa?
Ennen sijoituksen tekemistä on hyvä tehdä riskiarvio liittyen hankittavaan sijoituskohteeseen. Sijoittamisessa kaikilta riskeiltä ei koskaan voi täysin suojautua, mutta riskien tiedostaminen antaa tukea päätöksenteolle.
Hintariski
Riskitaso metsäsijoittamisessa on melko alhainen verrattaessa muuhun sijoittamiseen. Metsä tuottaa pääasiassa positiivista kassavirtaa, eikä sen arvo useinkaan romahda yllättäen.
Puuraaka-aineen ja metsätilojen hinta vaikuttaa metsän arvoon, mutta niiden vaihtelu on muun muassa osakemarkkinoihin verrattuna pientä.
Metsärahastoihin ja yhteismetsään sijoittamisen riskit ovat suunnilleen samanlaiset kuin yksityisellä metsänomistajalla. Investoinnit puutuotantoon liittyen ovat usein pitkävaikutteisia ja pääosa investoinneista realisoituu usein vasta vuosikymmenien päästä metsän hankinnasta.
Metsärahastot, kuten kiinteistörahastotkin voivat kuitenkin toisinaan ajautua itse nostamaan hintoja rajusti ylöspäin. Metsärahastot tarjoavat suurista metsätiloista korkeampia summia kuin yksityiset ostajat. Jos rahastoon virtaa sisään paljon rahaa, on sillä myös kova paine saada rahat sijoitettua takaisin markkinaan. Rahastoon tai yhteismetsään sijoittamalla tulee laajaa hajautusta, toisin kuin yhteen metsäkiinteistöön sijoittamalla.
Yksi hintariski liittyy kaupantekotilanteeseen, jossa metsän arvo on ylihinnoiteltu ja ostaja ei tiedä, mitkä tekijät vaikuttavat metsän hintaan. Tällöin ostaja saattaa maksaa liikaa metsästä, joka ei ole ostohintansa arvoinen.
Kuinka varaudun?
Hintariskiin voi varautua parhaiten ottamalla selvää siitä, mikä kaikki vaikuttaa metsän hintaan ja metsäkiinteistön arvoon. Ostajalla on edessä suuri päätös, sillä metsään sijoittaminen on pitkäaikainen investointi. Sanotaankin, ettei metsää kannata edes ostaa alle kymmenen vuoden sijoituskohteeksi.
Hintariskin minimoimiseksi metsän arvon määrittelyyn kannattaa käyttää ammattilaisen apua. Ostajan on silti hyvä tietää itsekin arvoon vaikuttavista tekijöistä.
Arvo on subjektiivinen käsite ja metsän arvo määrittyy lopulta aina ostajan ja myyjien välisten neuvottelujen tuloksena. Lopullinen myyntihinta voi poiketa paljonkin laskennallisesta hinnasta.

Luonnontuhot
Metsäsijoittamisessa on aina huomioitava myös luonnontuhon tuoma riski. Pahimmillaan luonnontuho voi aiheuttaa suurenkin osan metsän tuhoutumisesta, joka tarkoittaa samalla mahdollisesti hyvin suurta taloudellista tappiota.
Luonnontuhoihin liittyviä riskejä ovat muun muassa:
- Myrskytuhot
Myrskyt voivat aiheuttaa metsätuhoja muun muassa kaatamalla tai muuten vahingoittamalla kasvatettavaa tai uudistuskypsää metsää. Vahingoittuneesta puusta saa matalamman hinnan kuin terveestä puusta. Luonnonvarakeskuksen mukaan tuulivauriot ovat lisääntyneet ilmastonmuutoksen aiheuttamien lämpimämpien ja roudattomien talvien myötä.
- Erilaiset sienitaudit ja jyrsijöiden, hyönteisten ja hirvieläinten aiheuttamat metsätuhot
Erilaiset sienitaudit ja hyönteiset voivat tuhota suuria määriä metsää, joka vähentää huomattavasti metsän arvoa ja lisää kustannuksia. Ilmastonmuutoksen myötä erilaiset vierasperäiset kasvitaudit ja -tuholaiset siirtyvät pohjoisempaan, kohti eteläistä Suomea.Hirvet vaurioittavat etenkin mänty- ja koivutaimikkoa, joskus jopa niin pahasti, että metsä joudutaan uudistamaan kokonaan.
- Metsäpalot
Metsäpaloriskejä on kaikkialla Suomessa. Kuivat ja kuumat kesät ja huolimaton tulenteko lisäävät metsäpalojen riskejä.
- Lumituhot
Kaikkialla Suomessa metsiin kohdistuu lumituhojen riski. Riski on suurin harvennetussa männikössä, jossa rungot ovat ohuita ja latvukset hentoja.
Kuinka varaudun?
Joihinkin luonnontuhojen riskeihin voidaan varautua metsänhoitoon liittyvillä toimenpiteillä. Esimerkiksi tuulien aiheuttamat tuhot voidaan minimoida välttämällä liian voimakkaita harvennuksia ja pohtimalla hakkuualueiden rajausta tuulen suunnat huomioiden. Samoin lumituhoihin voidaan varautua harvennuksia järkevöittämällä esimerkiksi mäntymetsissä.
Luonnonvarakeskus on tehnyt metsätuhoriskikartan, joka perustuu avoimeen metsävaratietoon. Sieltä voi tarkastella tuuli- ja lumituhojen riskiä jopa kiinteistön tarkkuudella.
Ilmastonmuutos lisää luonnontuhojen riskiä kasvattamalla muun muassa lämpenevistä sääoloista johtuvien tuulituhojen ja kuivassa kuusimetsässä viihtyvien tuholaiseläinten määrää. Kestävän kehityksen mukainen toiminta on siis samalla yksi tapa vaikuttaa omalta osaltaan metsäsijoittamisen luonnontuhoriskien hillitsemiseen.
Metsän käyttörajoitukset
Metsän käyttörajoituksilla tarkoitetaan metsien taloudellisen käytön uusia rajoitteita. Ilmastonmuutoksen ja ekologisen tulevaisuuden ollessa tulevaisuudessa yhteiskunnallisesti yhä tärkeämpiä kysymyksiä, ovat ne sitä myös metsäsijoittajalle.
Metsän merkitys ilmaston suojelijana aiheuttaa paljon keskustelua, jota seuraa ajoittain uudet säädökset koskien muun muassa hakkuita ja päästötavoitteita.
Kysymys metsien suojelusta ja metsien taloudellisesta käytöstä ei ole vain kansallinen, vaan myös esimerkiksi EU:n sisäiset säädökset vaikuttavat siihen, mitä suomalaisissa metsissä tulee ottaa huomioon.
Kuinka varaudun?
Metsän käyttörajoitusten luomiin riskeihin voi varautua lähinnä olemalla tietoinen siitä, millaisia säädöksiä on suunnitteilla. Ajankohtaisen keskustelun seuraaminen on tärkeä osa jokaisen sijoittajan arkea, eikä metsäsijoittaminen ole tässä asiassa poikkeus.
Luonnonsuojelun ja ilmastokysymysten aktiivinen seuraaminen voi auttaa varautumaan tuleviin mahdollisiin rajoituksiin koskien metsän taloudellista hyödyntämistä.

Muut riskit
Muut sijoittamisen riskit liittyvät taloudellisiin riskeihin, joita sijoittamiseen aina kuuluu. Yhteismetsän omistajalla, metsäyhtymän ja yksityisen metsänomistajan riskit ovat hieman erilaisia.
Yksityisomisteisen metsän ostossa saatetaan käyttää velkarahaa, jolloin korkotason nousu on yksi riski. Yhteismetsän osuutta voi olla vaikea myydä ulkopuoliselle, eli sijoituksen realisointi voi olla vaikeaa. Metsäyhtymässä suurin riski taas on osapuolten riitatilanne, jonka johdosta päätöksistä ei päästä yksimielisyyteen ja toiminta voi lakata väliaikaisesti tai kokonaan.
Kuinka varaudun?
Korkotason nousuun voi varautua muun muassa korkokatolla. Yhteismetsän ja metsäyhtymän riskeihin voi varautua muun muassa ennakoimalla ristiriitatilanteita ja laatimalla sopimuksia niiden varalle.

Vakuutukset sijoittajan suojana
Luonnontuhoja vastaan voi suojautua metsävakuutuksella. Vakuutuksen hinta riippuu vakuutuksen laajuudesta, joka voi vaihdella pelkkiä metsäpaloja korvaavista vakutuksista laajempiin vakuutuksiin. Vakuutuksen hintaan vaikuttaa myös omavastuun määrä, korvauksen enimmäismäärä kuutiota kohden, sekä metsän sijainti.
Yleinen suositus on, että metsä vakuutetaan aina vähintään metsäpalojen ja myrskytuhon varalta.
Omavastuun sopiva arvioiminen on myös oleellisessa osassa vakuutusta hankkiessa. Tarpeeksi korkea omavastuu vähentää vakuutusmaksun hintaa ja on täten kannattavampaa kuin kalliin vakuutuksen maksaminen pitkällä aikavälillä.
Vakuutuskorvauksen enimmäismäärä kannattaa myös laskea kannattavuuden näkökulmasta. Myrskytuhojen enimmäiskorvausmäärät vaihtelevat 15–35 euroa/kuutio.
Loppusanat
Metsäsijoittamista pidetään matalan riskin sijoituskohteena, mutta kuten kaikkiin sijoituksiin, myös siihen liittyy omat riskinsä. Sijoittaja voi varautua riskeihin perehtymällä eri riskeihin ja ottamalla selvää, miten itse voi vaikuttaa niiden ehkäisyyn.
Mikäli kyseessä on riski, johon ei itse voi vaikuttaa, on siihen usein olemassa vakuutus, joka suojaa suurilta tulon menetyksiltä.
Lue seuraavaksi
Metsäkiinteistön hintaan vaikuttaa moni asia, kuten maantieteellinen sijainti ja metsän puuston tila. Lue lisää siitä, mikä kaikki vaikuttaa metsäkiinteistön hintaan.
