Metsäsijoittamisessa menestyminen ei synny pelkästään metsää passiivisesti omistamalla – kuten kaikessa sijoittamisessa, myös metsätaloudessa tuotot riippuvat oikea-aikaisista ja järkevistä päätöksistä. Metsänomistajalla on useita keinoja kasvattaa metsäsijoituksensa kannattavuutta ja lisätä pääoman tuottavuutta. Näihin vaikuttavat niin markkinatilanne kuin metsänhoitotoimenpiteiden toteutus.
Metsäsijoituksen tuotto muodostuu kahdesta päätekijästä: nettokassavirrasta ja metsäomaisuuden arvonmuutoksesta. Nettokassavirtaa syntyy pääosin puukaupasta, kun taas arvonmuutos liittyy puuston kasvuun ja metsämaan arvon kehitykseen. Seuraavaksi esittelemme käytännön vinkkejä, joilla voit kasvattaa metsäsijoituksesi kannattavuutta tehostamalla metsäsijoituksesi tuottoa niin kassavirran kuin arvonmuutoksen näkökulmasta.
Ajoita päätehakkuut oikea-aikaisesti
Metsänomistajan tulee olla tarkkana päätehakkuun ajoituksessa. Varttuneen metsän kasvupotentiaali hiipuu iän myötä ja lahoamisriskit kasvavat erityisesti kuusikoissa ja lehtipuissa. Esimerkiksi eteläsuomalaisen, hyvin hoidetun kuusikon hakkuuikä on noin 60 vuotta. Jos päätehakkuuta viivytetään esimerkiksi 90 vuoteen, menetetään kiertoajan aikana jopa 35 % tuotoista.
Päätehakkuu voidaan ajoittaa puun kantohintojen mukaan – kahden tai kolmen vuoden lykkäyksen merkitys hakkuuajankohdassa ei ole niin merkittävä, jos puusta saadaan sillä tavoin selvästi korkeampi hinta. Hintojen ennustaminen on toki vaikeaa, mutta puun hintakehityksestä on syytä olla tietoinen.
Harvennushakkuita ei kannata lykätä
Toisin kuin päätehakkuuta, harvennushakkuuta ei kannata yrittää ajoittaa korkean kantohinnan ajankohtaan. Harvennushakkuista saadaan enemmän kuitupuuta, jonka hintavaihtelu on ollut pienempää tukkipuuhun verrattuna. Lisäksi harvennushakkuussa saatavat määrät ovat pienempiä kuin päätehakkuussa, joten hyöty jää selvästi vähäisemmäksi. Sen sijaan harvennushakkuut kannattaa ajoittaa metsäsuunnitelman mukaisesti kasvun kannalta optimaalisimpaan ajankohtaan.
Tee uudistaminen viivyttelemättä
Uudistaminen tulisi aloittaa pian päätehakkuun jälkeen, mielellään 1–2 vuoden sisällä. Uudistamisen viivyttely voi aiheuttaa merkittäviä tappioita. Esimerkiksi viiden vuoden viive voi vähentää kiertoajan kokonaistuottoa jopa 18 %. Erityisesti rehevillä mailla viivyttely johtaa usein tiheän heinikon kasvamiseen, mikä lisää uudistamisen kustannuksia ja heikentää metsän tulevaa tuottavuutta.
Lisäksi, mitä nopeammin istutat uutta metsää hakatun tilalle, sitä nopeammin pääset kiinni uuteen kasvusykliin.
Huolehdi hyvästä taimikonhoidosta
Oikea-aikainen taimikonhoito on yksi tehokkaimmista tavoista parantaa metsän kannattavuutta. Ajoissa tehty taimikonhoito nostaa metsän kokonaistuottoa merkittävästi mahdollistamalla paremmat puutulot tulevaisuudessa. Hoitotyöt ovat myös verovähennyskelpoisia, ja niiden toteuttamiseen on mahdollista saada Kemera-tukea, mikä entisestään parantaa investoinnin kannattavuutta. Toisaalta, esimerkiksi taimokonharvennuksen lykkääminen tukikelpoisuuden saavuttamiseksi ei usein ole kannattavaa, vaan enemmänkin haitallista taimikon kasvun kannalta.
Keskitä hakkuut ja metsänhoitotyöt
Kustannustehokkuuden parantaminen on keskeinen osa kannattavaa metsätaloutta. Niin metsänhoitotöissä kuin hakkuissa kannattaa yhdistää työmaita, jolloin kiinteät kustannukset, kuten koneiden siirrot ja hallintokulut, jakautuvat suuremmalle pinta-alalle, ja näin yksikkökustannukset alenevat. Tämä tekee esimerkiksi taimikonhoidosta ja harvennuksista taloudellisesti järkevämpää.
Lisäksi hakkuiden keskittäminen suurempiin leimikoihin lisää ostajien kiinnostusta, ja pystyt näin todennäköisemmin saamaan puusta paremman hinnan. Tokikaan keskittäminen ei ole kaikille sijoittajille mahdollista, jos omistuksessa on esimerkiksi vain yksi tai kaksi pienehköä metsäkiinteistöä.
Metsätien kunnostaminen kannattaa
Hyvä metsätieverkosto on yksi merkittävä tekijä, joka tukee metsän taloudellista tuottavuutta. Metsätiet alentavat hakkuukustannuksia ja lisäävät puuston kiinnostavuutta ostajien silmissä. Lisäksi hyvä tie mahdollistaa puunkorjuun myös sulan maan aikana, mikä laajentaa mahdollisuuksia myydä puuta silloin, kun markkinahinnat ovat korkeimmillaan. Oikein ajoitettu tieinvestointi voi maksaa itsensä takaisin parempana myyntihintana ja alempina kuljetuskustannuksina.
Huomioi verosuunnittelu
Metsänomistajan kannattaa hyödyntää kaikki mahdolliset verovähennykset, kuten metsävähennys, joka pienentää verotettavaa tuloa metsän hankintakustannusten osalta. Arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen puolestaan mahdollistaa ostojen arvonlisäveron vähentämisen, mikä pienentää merkittävästi metsänhoidon kustannuksia.
Lisäksi metsänhoitokulut ovat verovähennyskelpoisia, vaikka metsätuloja ei olisi kertynyt kyseisenä vuonna. Tämä tarkoittaa, että tappiot voidaan vähentää joko tulevista pääomatuloista tai ansiotuloverosta, mikä tuo helpotusta metsänomistajan verotaakkaan. Huolellinen kirjanpito ja veroilmoituksen täyttäminen oikein ovat avainasemassa, jotta kaikki verohyödyt tulevat hyödynnetyiksi.
Suunnittele sukupolvenvaihdos hyvissä ajoin
Huolellinen sukupolvenvaihdoksen suunnittelu on tärkeä keino säilyttää metsänomaisuuden arvo sukupolvelta toiselle. Perinnöksi siirtäminen voi johtaa verotuksellisiin menetyksiin, kun taas lahjoitus tai kauppa sukulaisten kesken voi olla taloudellisesti järkevämpi vaihtoehto. Tutustu sukupolvenvaihdoksen vaihtoehtoihin ammattilaisen avustuksella.
Näiden vinkkien avulla voit parantaa metsäsijoituksesi kannattavuutta merkittävästi. Hyvin suunnitellut ja oikein ajoitetut toimenpiteet, kuten hakkuut, taimikonhoito ja verosuunnittelu, tekevät metsäsijoituksesta pitkällä aikavälillä tuottavamman.
Lue seuraavaksi
Tiedätkö, mitkä asiat vaikuttavat puun hintakehitykseen? Haastattelimme AARI Metsä Oy:n toimitusjohtajaa Mikael Beckiä saadaksemme ajankohtaisen kuvan puun hintakehityksestä ja sen tulevaisuudesta sekä siitä, mitä metsäsijoittajan tulisi tästä aiheesta tietää.